Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ



Η πράξη
της συγχώρεσης λαμβάνει χώρα στο μυαλό μας. Δεν έχει πραγματικά καμία σχέση με το άλλο πρόσωπο.

Όταν κατηγορούμε κάποιον άλλο, χάνουμε πολύτιμη ενέργεια και δύναμη, επειδή ρίχνουμε όλη την ευθύνη σε εκείνον. Πολλοί άνθρωποι στη ζωή μας μπορεί να συμπεριφερθούν με τρόπο που θα μας προκαλέσει  δυσάρεστα συναισθήματα και αντιδράσεις. Ωστόσο, επειδή δεν είναι “μέσα στο μυαλό μας”, δεν μπορούν να ξέρουν πως θα αντιδράσουμε εμείς. Αναλαμβάνοντας λοιπόν την ευθύνη για τα δικά μας συναισθήματα και αντιδράσεις, μαθαίνουμε να επιλέγουμε συνειδητά πως θα ανταποκριθούμε σε κάθε περίπτωση και όχι απλώς να αντιδρούμε.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για δυσαρέσκεια, χωρίς να μιλάμε για συγχώρεση. Το να συγχωρέσουμε κάποιον δεν σημαίνει πως εγκρίνουμε τη συμπεριφορά του. Είναι απλά μια πράξη απελευθέρωσης του εαυτού μας από αρνητική ενέργεια.

Με τη συγχώρεση δεν σημαίνει πως θα επιτρέψεις τις άσχημες συμπεριφορές ή αρνητικές ενέργειες του άλλου να συνεχιστούν στη ζωή σου. Αφήνεις τα γεγονότα να περάσουν, απελευθερώνοντας τον. Και έτσι ρυθμίζεις υγιή όρια τα οποία κάνουν καλό όχι μόνο σε σένα, αλλά στο άλλο άτομο.

Κατά κάποιον τρόπο, δεν υπάρχουν λάθη με τη έννοια του λάθους. Όταν οι καρδιές μας είναι κλειστές και αισθανόμαστε δυσαρέσκεια, θυμό και θλίψη, είναι δύσκολο να δούμε κάτι καλό. Ωστόσο, όταν οι καρδιές μας ανοίξουν, η αρνητικότητα εξαφανίζεται και είμαστε σε θέση να αποβάλουμε αυτές τις παλιές σκέψεις και να επιστρέψουμε στη χαρά, η οποία υπάρχει πάντα μέσα μας.

Όσο κι αν συμβαίνουν γύρω μας χαοτικές καταστάσεις, όσο κι αν κάποια πράγματα μπορεί να πηγαίνουν με τον τρόπο που θέλουμε ή όχι, ό,τι κι αν κάνουμε αυτή τη στιγμή, όπως και να είμαστε, αυτό που έχει σημασία είναι να μπορούμε να αγαπήσουμε και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Και όταν το κάνουμε αυτό, οι δύσκολες στιγμές δεν θα μπορούν πλέον να μας επηρεάσουν αρνητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: