Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΠΕΡΙ ΠΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ


Πνευματικός είναι ο ελεύθερος άνθρωπος που η ψυχή του δεν εξαρτάται από κανέναν άλλο άνθρωπο, από δόγματα, έθιμα και θρησκείες.
Η ζωή του δεν μπαίνει σε καλούπι, συστήματα ή προγραμματισμό. Αποφασίζει εκείνος κατά συνείδηση και δεν αφήνει να αποφασίζουν άλλοι για αυτόν. Δεν ακολουθεί ομάδες και πλήθη, αντίθετα προτιμά στιγμές μοναχικότητας, αλλά όχι μοναξιάς, παρόλο που δεν φοβάται να μείνει μόνος.

Δεν τον ενδιαφέρει να συσσωρεύσει γνώσεις μέσα από βιβλία, γιατί η πραγματική γνώση είναι βιωματική και υπαρξιακή. Για αυτό ζει ελεύθερα και έντονα.
Ο πνευματικός άνθρωπος, είναι γεμάτος αγάπη και φως και τα προσφέρει από την καρδιά του, σε όλα τα πλάσματα του Σύμπαντος, χωρίς όρους και διακρίσεις, χωρίς να περιμένει κάτι ως ανταμοιβή.
Πάντα τον κυριεύει η χαρά και η αισιοδοξία και δεν είναι σοβαροφανής.
Για τους λόγους αυτούς, δεν τον επηρεάζουν κοινωνικοπολιτικά ή οικονομικά προβλήματα, δεν έχει ανάγκη να εμπλακεί σε καθημερινές ανθρώπινες συγκρούσεις, δεν χρησιμοποιεί θέατρα ελέγχου με σκοπό να επιβληθεί ή να “κλέψει” ενέργεια από άλλους. Δεν κρίνει κανέναν για τις πράξεις του, γιατί πρώτα έχει κρίνει τον εαυτό του και δεν μιλάει αρνητικά για άλλους όταν δεν είναι παρόντες. Δεν επιβάλει σε κανέναν τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις του και δεν προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα γύρω του.
Ακόμα και αν βρεθεί σε στιγμές αδυναμίας, ξέρει πώς θα τα καταφέρει, χωρίς να χάσει τον Εαυτό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: